De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) komen vrijdag bijeen in de Letse hoofdstad Riga. Griekenland is het belangrijkste thema van het overleg, maar op een akkoord is klein.

Ondanks de druk van een steeds leger wordende staatskas lijkt Griekenland zich niet aan deadlines te houden. In februari werd na meermaals en urenlang overleg besloten het steunprogramma te verlengen tot eind juni. Ook werd toen afgesproken dat er eind april een lijst met hervormingen en andere maatregelen op tafel zou liggen, zodat Griekenland weer geld zou kunnen krijgen van zijn geldschieters.

Maar die lijst ligt er nog lang niet, en zonder lijst geen geld, klinkt het in de Europese hoofdsteden. Geen enkel euroland wil geld uitlenen aan Athene zonder dat daar duidelijke voorwaarden aan zijn gekoppeld.

Gesprekken voeren de Grieken inmiddels wel met de experts van de geldschieters (trojka), maar de partijen zijn nog ver verwijderd van een akkoord, klonk het deze week in Brussel. De Grieken lijken ook in de tussentijd weinig te doen. Hulp en advies inwinnen bij experts van onder meer de EU (taskforce Griekenland) gebeurt ook niet. Een besluit om (een deel van) het nog op de plank liggende geld (circa 7 miljard euro) uit te gaan keren aan Griekenland zal dan ook niet in Riga worden genomen, is de verwachting.

Griekenland is wel optimistisch

Griekenland is optimistischer. Griekse functionarissen zeiden donderdag ,,een positief signaal” te verwachten van de eurogroep.

Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem blijft geloven in een goede afloop. ,,Ik denk nog steeds dat we eruit komen'', zei hij donderdag. Maar er zal wel nog hard voor moeten worden gewerkt in Athene. Zowel Dijsselbloem als de Europese Commissie benadrukte eerder dat het verlaten van de eurozone door Griekenland geen optie is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl